Dierenartsenpraktijk De Molenhoek

Brakelsesteenweg 153
9406 OUTER - NINOVE

 

TEL : 054/ 333 255
FAX : 054/ 333 080

 

E-MAIL: info@demolenhoek.be

 

BTW BE 459.630.342

 

Om u goed van dienst te kunnen zijn,
werken wij enkel op afspraak :

maandag tot vrijdag: 09u30 tot 18u30
zaterdag: 09u30 tot 11u00

 

Voor dringende zaken gelieve de praktijk te bellen op het nummer :

054 / 333 255

 

Verlies van het bewustzijn

Collaps is een toestand waarbij het dier bij bewustzijn toch niet reageert op normale stimuli en onwillig is om op te staan. De graad van ergheid varieert enorm van ‘niet willen rechtstaan’ tot ‘de dood nabij zijn’.
Bewustzijnsverlies wordt gekenmerkt door de afwezigheid van normale handelingen ten gevolge van stimuli. Er zijn velerlei oorzaken en de indeling tussen beide categorieën is niet altijd duidelijk.

Behandeling:

• De luchtwegen moeten vrijgemaakt worden en er kan poging gedaan worden tot resuscitatie.
Hierbij wordt de hond op de zij gelegd met de nek gestrekt en de tong naar buiten gebracht. Met palm van de hand wordt er dan om de seconde druk uitgeoefend om zo de ademhaling op gang te brengen. Eventueel kan mond tot neus beademing geprobeerd worden.
• Hartstimulatie is noodzakelijk indien er geen pols of hartslag waargenomen kan worden. Dit gebeurt door om de halve seconde druk uit te oefenen op de hartspier, met duim en wijsvinger bij kleine hondjes of katten en met de volle hand bij grote honden.

Het spreekt voor zich dat deze zeer kritische patiënten dringend naar de dierenartsenpraktijk moeten gebracht worden. Vergeet niet eerst te verwittigen op het nummer 054/333 255.

Epilepsie is een bijzondere vorm van bewustzijnsverlies, waarvan alle details nog niet bekend zijn. Epilepsie patiënten moeten tijdens een aanval, met convulsies (stuiptrekkingen), gevrijwaard worden van verder trauma. De meeste aanvallen stoppen na 5 – 10 minuten. Toch is het belangrijk uw huisdier eens te laten controleren en misschien is het nodig om medicatie te nemen.
 
Behandeling :

• Zorg dat ze tijdens de convulsies nergens tegenaan kunnen botsen
• Een verduisterde, stille ruimte en de hond gerust laten helpt meestal de aanval te stoppen.
• De tong uit de muil halen is niet nodig.

© Dierenartsenpraktijk De Molenhoek - Webdesign Webspice